06 42 17 12 26

Q

Laat je inspireren!

Laat je e-mail adres achter en ontvang maximaal twee keer per jaar tips en inspiratie voor Geluk en Succes in werk en leven.


Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Je ontvangt geen spam en je kunt je gemakkelijk afmelden.

dit veld niet invullen s.v.p.

6 manieren om van het Imposter Syndrome af te komen

Zal ik dit artikel plaatsen of niet … heb ik wel genoeg informatie? Weet ik er wel voldoende vanaf? Ik vertelde mezelf dat het artikel niet goed genoeg was. Als ik erover spreek dan herkennen heel veel mensen zichzelf in het ‘Imposter Syndroom’ en dan ze zeggen me: ‘Tuurlijk moet je dat artikel plaatsen’.

Oké, daar gaan we dan!

Ik ben een bedrieger en dat wordt binnenkort ontdekt. Dat is wat ik voel, ieder moment dat ik iets deel. Dat voel ik zelfs terwijl ik dit schrijf. Het voelt alsof ik doe alsof. Zelfs als ik zeg dat ik geen Imposter Syndroom heb, voelt het alsof. Zo sterk is het!

Wat is het Imposter Syndroom? Ook wel het bedriegerscomplex of het bedriegersfenomeen genoemd. Je voelt je een bedrieger, terwijl je dat niet bent en je denkt dat je binnenkort gesnapt wordt of door de mand dreigt te vallen. Als je echt de boel belazert, dan klopt dat gevoel. Maar als je iemand bent die gewoon de wereld een klein beetje mooier wil maken, dan heb je er niet zoveel aan om je een bedrieger te voelen.

Terwijl ik hierover las, realiseerde ik me dat ik veel mensen ontmoet die ongemerkt kenmerken vertonen van het Imposter Syndroom. Stuk voor stuk, prachtige, mooie, briljante mensen. Ze zijn slim, hebben verworven inzichten, ze snappen het helemaal. Ze zijn integer, hebben geweldige ideeën, ze zijn grappig, hartelijk en betrouwbaar.

Mensen zoals jij! En mensen zoals ik:

Mensen die zich onnodig klein houden, mensen die nog te veel luisteren naar een stemmetje dat zegt:

 • Je bent hier nog niet klaar voor …
 •  Wie luistert er nou naar jouw verhaal …
 •  Mensen zullen me uitlachen …
 •  Ach, zo geweldig was het niet, ik heb vooral geluk gehad …
 •  Je hebt je niet voldoende voorbereid …
 •  Je moet eerst nog een opleiding volgen …

Het is een vorm van zelftwijfel. Zelftwijfel die maakt dat mensen afhaken, ervoor zorgt dat mensen zichzelf niet zichtbaar maken – hun idee niet met de wereld delen – en zelftwijfel die ervoor zorgt dat de ambitie afneemt. En dat is natuurlijk super jammer, want …

Diep van binnen weten deze mensen dat ze het kunnen, dat ze een briljant idee hebben, dat ze een ervaring hebben die de moeite waard is om met de wereld te delen.

De gevolgen van deze zelftwijfel zijn enorm:
Op kwaliteit van leven. Op het gebied van efficiency. Je houdt jezelf onnodig klein. Het kan ten koste gaan van je gezondheid. Het blijkt dus dat het op veel vlakken kan doorwerken en dat er veel verloren kan gaan.

Toch is er ook goed nieuws! Problemen met zelfvertrouwen, twijfel en onzekerheid, lijken misschien ingewikkeld en lastig op te lossen, maar dat hoeft het niet te zijn.

Het is belangrijk om te leren leven met die stem vol zelftwijfel, zonder dat je je erdoor laat dwarsbomen. Je mag die stem wel horen, maar laat je er niet door leiden. En dan het allerbeste nieuws, er zijn eenvoudige hulpmiddelen ontwikkeld die je kunnen helpen. Helpen om te leren omgaan met die sterke innerlijke criticus, helpen om die negatieve gedachten en overtuigingen te onderzoeken en te bevragen.

Hoe kom je er van af? Hieronder 6 tips om de bedrieger in jezelf te ontmaskeren.

TIP 1 – Kom ervan af! 

Wow, dat klinkt makkelijk. Hiermee bedoel ik, neem jezelf niet al te serieus. Soms voel ik me een bedrieger als ik denk dat ik belangrijker ben dan ik werkelijk ben. Als je je een bedrieger voelt, dan is dat vaak in relatie tot iets wat zo perfect is dat het niet eens kan bestaan. Dit loslaten helpt om minder last te hebben van het gevoel van doen alsof.

Tip 2 – Accepteer dat je een aandeel hebt in je succes

We voelen ons een bedrieger omdat we niet in staat zijn om ons succes te internaliseren: Er is ons een mogelijkheid geboden die anderen niet hebben gekregen. Dus niets van wat we hebben bereikt, hebben we echt verdiend.

Kinderen die in welvaart zijn groot gebracht hebben daar vaak last van. Het voelt alsof ze constant bezig zijn om het geld op te maken dat hun ouders verdiend hebben. Kun je je voorstellen dat hier sprake kan zijn van het Imposter fenomeen?

Er zijn veel mensen geboren met een zilveren lepel in hun mond die er een rotzooitje van maken. Er zijn hen zoveel mogelijkheden geboden en ze hebben er nooit iets mee gedaan. Mogelijkheden worden geboden aan diegene die zich er voor openstellen.

Het is niet allemaal even ‘eerlijk’, helemaal niet, maar je hebt iets gedaan om te komen waar je nu bent. Je hebt ja gezegd, toen je ook nee kon zeggen. (Of misschien nog iets uitdagender, je hebt nee gezegd toen je ook ja had kunnen zeggen  )

TIP 3 – Houd een map bij van mensen die jou complimenten geven

Elke keer als iemand een aanbeveling schrijft, een leuke reactie geeft op een artikel of een goede evaluatie na een workshop geeft, bewaar je dat in een aparte map. En op momenten dat je aan jezelf twijfelt, dan pak je dat document erbij. Dat geeft direct een super goed gevoel. Ik merk het zelf ook, dat als ik mijn “goede gevoel” document erbij pak op momenten dat ik aan mezelf twijfel, de energie weer gaat stromen en ik mezelf help herinneren waarom ik doe wat ik doe!

TIP 4 – Stop ermee om jezelf te vergelijken met anderen

Er is eigenlijk geen goede reden waarom je mijn artikelen zou moeten lezen. Er zijn echt topschrijvers, topcoaches, consultants, noem maar op.

Annemarie van Gaal, Linda Spaanbroek, Laura Babeliowsky, mensen die allemaal veel succesvoller zijn dan ik. Ze hebben een boek geschreven en prachtige programma’s ontwikkeld. En toch schrijf ik dit artikel omdat ik denk dat ik iets te bieden heb. En als ik mijn ‘goede gevoel’ map lees, dan heb ik ook het bewijs dat ik iets te bieden heb.

Als ik mezelf vergelijk met deze mensen, dan loop ik het risico om in mijn eigen valkuil te vallen en mezelf naar beneden te halen ten opzichte van die ander. Het kan zomaar gebeuren dat je dan dus helemaal niets doet.

Je bent niet hier om het leven van anderen te leven. Je bent hier om je eigen leven te leven. Stop met lezen op social media, stop met kijken naar anderen, stop met lezen van verhalen van ‘succesvolle’ mensen en leer jouw eigen kennis en ervaring te waarderen. Je bent geen bedrieger, je bent gewoon jij, goed zoals je bent.

TIP 5 – Zorg goed voor jezelf

Een goede manier om het ‘imposter fenomeen’ te lijf te gaan is jouw eigen vitaliteit. Vitaliteit op het gebied van:

 • Persoonlijke groei en ontwikkeling, (coaching, mediteren, etc.) Het kan helpen om te aarden, focus te houden, dicht bij jezelf te blijven, structuur aan te brengen en je niet te laten leiden door wat anderen zeggen of vinden.
 • Sporten voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is goed tegen piekeren en bevordert je geluksgevoel.
 • Gezonde voeding en voldoende rust. Als je er bij stil staat dat het waar is wat gezegd wordt: ‘je bent wat je eet’, kies dan voor gezond eten. En daarbij, zorg voor voldoende nachtrust. Het is goed voor het herstel van lichaam en geest.
 • Maak tijd voor vrije tijd met vrienden of familie. Een goed gesprek, een goed contact, uitwisselen van ideeën en inzichten geeft een verfrissende blik op zaken.
 • Aandacht voor creativiteit, expressiviteit en spel. Goede ideeën, zakelijk succes en innovatie worden gevoed door creativiteit. FUN is een belangrijke sleutel voor succes! Blijf focussen op de dingen die je laten lachen, waar je blij van wordt en die je ogen laten stralen.

TIP 6 – Vertel wat je kan

We zitten vaak in de positie van ´expert´. Als dit het geval is dan kijken mensen naar je met de verwachting dat jij alles weet. Toch kunnen we niet alles weten. Als ik zo’n situatie herken, en mijn neiging opmerk om te gaan doen alsof – lees, een hoop onzin ga vertellen over iets wat ik niet weet – dan heb ik het over de dingen die ik kan en waar ik wel vanaf weet. Mensen waarderen het veel meer als je zegt dat je het niet weet en er later op terugkomt.

Ik heb nog een uitdaging voor je: Ja nu, een uitdaging om direct iets te doen om van je Imposter Syndroom af te komen.

Schrijf in reactie op dit artikel over iets wat je niet hebt gedaan omdat je denkt dat je doet alsof, of dat je denkt dat je er nog niet klaar voor bent, eerst nog dit en dan pas kom ik in actie. Misschien ben je nog niet begonnen met het schrijven van een blog omdat je denkt dat je niet kunt schrijven. Misschien heb je die workshop of bijeenkomst niet georganiseerd omdat je bang bent dat je nog niet voldoende weet. Of misschien …

Als een reactie schrijven nog iets te veel gevraagd is, stuur me dan een bericht via barbara@quali-tijd.nl of plan een afspraak in om me te vertellen wat je kan of wat je wil. Ik ga graag in gesprek met de genie in jou!

Warme groet,

Barbara Martinus

PS, wil je of gun je jezelf een momentje van aandacht, schroom niet om een afspraak met me in te plannen en geef jezelf een coachervaring cadeau. 

Barbara

Stuur mij een berichtje

Bel me op

06 42 171226

Email

barbara@quali-tijd.nl

Bereikbaar

Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00